Teenbescherming

Teenbescherming in de volksmond ook wel de stalenneus genoemd. 

Staal is inderdaad de het meest gebruikte materiaal dat op dit moment gebruikt word in veiligheidsschoenen maar natuurlijk staan de ontwikkelingen niet stil en wordt er steeds meer gebruik gemaakt van andere materialen waaronder aluminium, kunststof en composiet. In de norm EN 20345 is vastgelegd dat de teenbescherming een klap moet kunnen opvangen van 200J waarbij er tijdens en na de impact een minimale restruimte moet overblijven voor de voet. Dit betekend dat alle teenbeschermers uit welk materiaal dan ook moet voldoen aan deze test/norm.  

Staal

Staal is het traditionele materiaal dat gebruikt word om de voet te beschermen van vallende voorwerpen. Voordeel van het gebruik van staal is dat het heel sterk is. Je hebt dus relatief weinig materiaal nodig om aan de norm te voldoen. tevens is het goedkoop en makkelijk te verwerken. Nadeel is dat sommige mensen met een staalallergie hierop kunnen reageren, het koude makkelijk doorgeeft en reageert op detectiepoortjes. 

Aluminium

Ook aluminium wordt al een een hele tijd gebruikt. Het is iets lichter dan staalen ook relatief sterk. Nadeel is wel dat aluminium duurder is dan staal. Ook kunnen er allergische reacties geven en kan het koude makkelijk doorgeven en reageert het  op detectiepoortjes. 

Kunststof / TPA

Kunststof wordt vaak gezien als de moderne “stalenneus”. natuurlijk is kunststof in vergelijk lichter in gewicht dan staal. het nadeel is dat het minder sterk is dan staal waardoor men vaker meer materiaal nodig heeft om de norm te bereiken waardoor het dikker is en wat “plomper” uitziet. het grote voordeel is dat het geen allergische reactie veroorzaakt en ook geen reactie geeft als men door een detectiepoortje loopt. Dit materiaal wordt dus veel gebruikt in de metaalvrije schoenen.       

Composiet

Composiet is een materiaal dat uit verschillende grondstoffen wordt gemaakt door verschillende dunnen laagjes met elkaar te verweven. Denkt bijvoorbeeld aan carbon. Dit maakt het zo sterk als staal maar veel lichter. Ook de dikte is relatief laag. Ook dit materiaal geeft geen allergische reacties en kan goed gebruikt worden als met door detectiepoortjes moet. Dus composiet is een ideaal materiaal om een teenbescherming van te maken maar helaas zitten er ook nadelen aan… het is erg bewerkelijk om te produceren waardoor het ook een heel stuk duurder is als grondstof. Composiet wordt dus veel gebruikt in de metaalvrije schoenen in de hogere prijscategorie.       

Teenbescherming    (maat 42)Dikte GewichtVergelijk gewichtVergelijk dikte 
Staal    2,2mm     94gr             0gr          0mm
Aluminium    3,3mm     65gr           -29gr         1,1mm
kunststof     9mm     77gr           -17gr         6,8mm
Composiet     4mm     57gr           -37gr         1,8mm