Schacht Materiaal

Het bovenmateriaal vormt zichtbaar het grootste deel van de schoen. Naast het uiterlijk en de vormgeving staan hier ook functionele aspecten op de voorgrond. Het type materiaal dat wordt gebruikt, bepaalt de slijtvastheid, het onderhoudsgemak, de waterafstotende eigenschap of het ademend vermogen. Op het gebied van veiligheidsschoenen zijn textiel en microvezel  bovenmateriaal naast het traditionele leer ingeburgerd geraakt.

Leer

Leer heeft als voordeel dat het slijtvast, waterafstotend en goed tegen hitte kan. Het nadeel is dat leer een natuurproduct is dus kleine oneffenheden kan hebben. Ook heeft leer onderhoud nodig! 

Microvezel

Microvezel is een synthetische stof die in productie constant in kwaliteit te fabriceren is. tevens is het lichter dan leer onderhoudsvriendelijk en waterafstotend. Nadeel is dat het iets minder tegen extreme hitte kan zoals laswerkzaamheden.  

Textiel

Textiel wordt vaker gebruikt als het ademende vermogen belangrijker is dan de waterafstotende vermogen. het is relatief licht in gewicht en flexibeler dan leer en microvezel. nadeel is natuurlijk dat het minder waterafstotend is van nature en minder goed tegen hitte kan.