Anti-penetratiezool

Een anti-penetratiezool is altijd belangrijk wanneer er gevaar bestaat dat puntige of scherpe voorwerpen op de grond (spijkers, gebroken glas, metalen onderdelen)liggen, wat kan leiden tot verwondingen aan het onderste deel van de voet. Om een adequate bescherming te garanderen, worden bij de vervaardiging van veiligheidsschoenen traditioneel stalen inlegzolen gebruikt.

In de afgelopen jaren hebben zich echter ook penetratiebestendige textielmaterialen zoals Kevlar gevestigd, die een extra mate van comfort bieden. De verschillende weefseltypes en technische oplossingen hebben geresulteerd in tal van verschillende producten met een groot verschillen in eigenschappen. 

norm EN 20345  penetratieweerstand tot 100N

Staal

Staal is het traditionele materiaal dat gebruikt word om de voet te beschermen van scherpe voorwerpen van onderaf. Voordelen hiervan zijn dat het een extreem hoge penetratiebescherming bied, zelfs in speciale gevallen die niet onder de norm vallen. Het geeft de schoen ook een bepaalde stijfheid waardoor de schoen minder snel buigt (bijvoorbeeld op een ladder of grove ondergrond), makkelijk te verwerken en relatief goedkoop is om te produceren. 

de nadelen zijn dat de buitenranden van de schoen niet geheel beschermd waardoor er nog steeds een risico op letsel door zijdelingse penetratie bestaat. hij is ook minder flexibel en dus in veel gevallen minder comfortabel, vooral bij veel buigen of knikken van de voet ( bv. op hurken of knieën zitten).

T-Laminaat

Flexibele T-laminaat anti-penetratiezool. Hoge penetratiebescherming op het gebied van de norm. Bescherming van de gehele voetzool, omdat het materiaal direct verbonden is met het bovenwerk van de schoen.

Hoge flexibiliteit en buigzaamheid van het textielmateriaal en dus een hoog draagcomfort. De flexibiliteit kan ook bij bepaalde werkomstandigheden een minpunt zijn (bv. veel op ladders staan of een grove puntige ondergrond). Ook is het materiaal duurder in productie dan staal.

T-527

Lichtgewicht T-527 tussenzool met ingenieuze flexibiliteit. De nieuw ontwikkelde component op basis van Kevlar zorgt voor een hoge penetratiebescherming op het gebied van de norm en geeft een speciaal draagcomfort. Het is dunner en flexibeler dan het “standaard” T-laminaat 

Bescherming van de gehele voetzool, omdat het materiaal direct verbonden is met het bovenwerk van de schoen. Hoge flexibiliteit en buigzaamheid van het textielmateriaal en dus een hoog draagcomfort.

De flexibiliteit kan ook bij bepaalde werkomstandigheden een minpunt zijn (bv. veel op ladders staan of een grove puntige ondergrond). Ook is het materiaal duurder in productie dan staal en het T-laminaat. 

Anti penetratie zool
        (maat 42)
Dikte  Gewicht vergelijk gewicht vergelijk dikte 
Staal 
huidige norm 0,5
  0,6 mm     65gr             0gr           0mm
T-Laminaat
huidige norm 0,5
  3,6mm     68gr             3gr         3,0mm
T-527
nieuwe norm 0,5 en 0,3
  3,0mm     49gr           -16gr         2,4mm